Odchudzająca lektura

6 października 2008, 10:42

Wszyscy zdajemy sobie sprawę z korzyści, jakie przynosi czytanie książek. Naukowcy z Duke Children's Hospital przeprowadzili pierwszy w historii eksperyment, z którego wynika, że czytanie odpowiednich lektur może pomagać w... chudnięciu.



Pole pszenicy

Żywność organiczna będzie bezpieczeniejsza?

2 października 2008, 22:35

Niemieccy naukowcy opracowali nową metodę dezynfekcji płodów rolnych. Nie wywiera ona większego wpływu na wartości odżywcze pokarmu, a brak konieczności stosowania środków chemicznych pozwala na jej użycie w tzw. rolnictwie organicznym.


Liście zastąpią Viagrę?

29 września 2008, 10:09

Niewykluczone, że mediolańczycy znaleźli coś, co zwalcza zaburzenia erekcji równie skutecznie, co Viagra, powodując przy tym mniej efektów ubocznych. Mowa tu o liściach epimedium, byliny z rodziny berberysowatych (Journal of Natural Products).


Przyjmujesz statyny? Uważaj na mięśnie!

26 września 2008, 08:54

Statyny, leki używane głównie do regulowania poziomu cholesterolu we krwi, mogą upośledzać regenerację mięśni. O odkryciu informuje Amerykańskie Stowarzyszenie Fizjologiczne.


Nie ma to jak Honda po Armanim

22 września 2008, 09:45

Konsument z większą wiedzą na temat pewnego rodzaju produktów bardziej je ceni, gdy przed spotem, w którym się one pojawiają, obejrzy reklamę kojarzoną z bogactwem (Journal of Consumer Research).


Skuteczna i bezpieczna szczepionka na raka piersi

16 września 2008, 17:15

Badacze z Wayne State University informują o obiecujących wynikach testów nad szczepionką, która w przyszłości ma szansę kompletnie wyleczyć aż 20-30% przypadków raka piersi u kobiet.


Liść konopii indyjskich© U.S. Fish and Wildlife Service

Naśladowanie marihuany w walce z bólem

13 września 2008, 01:14

Jeden z receptorów reagujących na składniki marihuany, odpowiedzialny za jej przeciwbólowe działanie, budzi nadzieję na stworzenie nowej generacji leków przeciwbólowych.


Superchleb bez cienia goryczy

9 września 2008, 14:35

Badacze z Fraunhofer Institute wyizolowali z siemienia lnianego i nasion łubinu wartościowe związki chemiczne, które zostały następnie wykorzystane przy produkcji chleba, makaronów, sosów i ciast. Nie mają nieprzyjemnego dla niektórych posmaku, nadal jednak korzystnie wpływają na zdrowie, np. obniżają poziom cholesterolu.


© Stefan Kühn

Wapń smakuje... wapniowo!

22 sierpnia 2008, 07:57

Badacze z Monell Chemical Senses Center (MCSC) w Filadelfii donoszą o odkryciu nowego rodzaju kubków smakowych, odpowiedzialnych za wykrywanie wapnia.


Genetyczna modyfikacja... zapachu

21 sierpnia 2008, 08:02

Umiejętne "projektowanie" enzymów odpowiedzialnych za smak i zapach mogłoby być dla ludzi bardzo przydatne. Pozwoliłoby na poprawę smaku żywności lub zwalczanie szkodników upraw w bezpieczny dla ludzi sposób. Jest to zadanie bardzo złożone, lecz naukowcy ze szkoły medycznej Uniwersytetu Teksańskiego twierdzą, że uczynili ważny krok naprzód ku jego realizacji.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy